sobota, 28 czerwca 2014

Grillowany oscypek z sosem jagodowo-balsamicznym i rozmarynem

Eksperymenty w kuchni i niebanalne połączenia różnych smaków to mój żywioł. Nie lubię nudy i skrajnego przywiązania do tradycji. Efektem takiego "szaleństwa" w kuchni (a właściwie przy grillu) jest właśnie ta potrawa. Grillowany, owczy ser w asyście jagód i "leśnego" rozmarynu nabiera jeszcze większych rumieńców. Zróbcie tą potrawę u siebie, a nie będziecie żałować.


Składniki (4 porcje):
- 4 mniejsze oscypki (po 30-40 g każdy),
- 1/2 szklanki jagód,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- kilka kropli świeżego soku z cytryny,
- łyżka octu balsamicznego.

Przygotowanie:
1. Jagody przebierz, umyj i dokładnie osącz na sitku. Owoce rozgnieć widelcem i przełóż do garnuszka, podgrzej. Do jagód dodaj ocet balsamiczny i redukuj ok. 2 minut.
2. Gałązki rozmarynu umyj, osusz, listki oderwij od łodyżek.
3. W każdym oscypku zrób nacięcie (coś w rodzaju płytkiej kieszonki), włóż do niego po kilka listków rozmarynu (patrz zdjęcie).
4. Oscypki ułóż na ruszcie grilla, grilluj po ok. 3 minuty z każdej strony na rumiano.
5. Na talerzach rozsmaruj sos jagodowo-balsamiczny, na kleksach sosu połóż zgrillowane oscypki.
Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.