niedziela, 22 czerwca 2014

Grillowane pieczarki z mozzarellą

W zależności od Waszych upodobań mogą być przystawką lub daniem głównym. Grillowane pieczarki w towarzystwie "włoskich" dodatków nabierają rumieńców i są naprawdę pyszne!
Ich dodatkową zaletą jest wspaniały zapach bazylii i oregano unoszący się w czasie grillowania.



Składniki (4 porcje):
- 4 duże pieczarki,
- duży, mięsisty pomidor,

- ząbek czosnku,
- kilka listków świeżego oregano i bazylii,
- 1-2 łyżeczki oleju,

- kulka (125 g.) mozzarelli,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyść, wykręć nóżki. Nóżki pieczarek pokrój w kosteczkę.
2. Środki kapeluszy pieczarek, posyp wewnątrz solą i obróć do góry dnem, odstaw na ok. 10 minut do odcieknięcia soku, który wypłynie.
3. Przygotuj farsz: pomidor sparz, usuń skórkę, miąższ pokrój w kosteczkę.
Bazylię i oregano umyj, osusz i grubo posiekaj.
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone nóżki pieczarek, po 3 minutach dodaj pomidora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, smaż jeszcze 5 minut, a następnie przestudź i dodaj zioła.

4. Połowę mozzarelli pokrój w kostkę i dodaj do przestudzonego farszu. Resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
5. Osuszone kapelusze napełnij farszem, posyp startą mozzarellą.
6. Każdy kapelusz owiń w kwadratowy kawałek folii aluminiowej.
7. Pakuneczki układaj na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla, grilluj ok. 10-12 minut.
Podawaj z grillowanym chlebem, udekorowane listkami oregano.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.