poniedziałek, 2 czerwca 2014

Grillowane brzoskwinie z mascarpone

Zdrowy i niebanalny deser, dla osób, które dbają o linię, zdrowo się odżywiają i lubią wiedzieć co jedzą.
Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, a efekt końcowy powali Was na kolana.
W sam raz na letnie garden party w gronie najbliższych. Pyszności.



Składniki (4 porcje):
- 4 większe brzoskwinie,
- ok. 120 g serka mascarpone,
- łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią (ew. cukru wanilinowego),
- ok. 1 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

- 2 łyżki mielonych migdałów (mogą być także drobno posiekane),
- łyżeczka oleju rzepakowego (lub innego bezsmakowego),

- dodatkowo: łyżka startej, gorzkiej czekolady.
  
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, osusz. Delikatnie natnij na krzyż, zanurz na chwilę we wrzątku, a później w zimnej wodzie, zdejmij skórkę. Przetnij na pół i wyjmij pestki.
2. Serek mascarpone utrzyj z cukrem z prawdziwą wanilią, mielonymi migdałami i sokiem z cytryny, schłódź.
3. Każdą połówkę brzoskwini delikatnie posmaruj olejem, kładź na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Grilluj 6-10 minut (w zależności od tego jak dojrzałe były brzoskwinie), od czasu do czasu obracając, by zrumieniły się z każdej strony. Wyłóż na talerzyki, do każdej połówki, w miejsce pestki nałóż po łezce z mascarpone, posyp tartą gorzką czekoladą.




2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :)! Proces grillowania wyciąga jeszcze z owoców ich naturalną słodycz, a kremowy serek mascarpone fajnie przełamuje całość :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.