niedziela, 4 maja 2014

Zakręcone muffiny drożdżowe z brzoskiwniami

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, dlatego często pachnie nim w mojej kuchni. Tym razem, zamiast tradycyjnej chałki, postanowiłam przygotować takie zakręcone muffiny.
Ciasto jest bez jajek, a nadal smakuje jak te, które robiła kiedyś babcia.
Te muffiny trudno nazwać ciastkiem lub deserem, bo bliżej im do słodkich, śniadaniowych bułeczek rodem z angielskiego śniadania.
Zapraszam na lekkie muffiny z brzoskwiniami.


Składniki (6 dużych muffinek-bułeczek):
- 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania i foremek),
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 3-4 łyżki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 dojrzałe brzoskwinie (mogą być też z puszki),
- łyżka masła (+ do foremek),
- cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuść w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj resztę cukru i cukier waniliowy, wlej wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). 
Włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj farsz: brzoskwinie umyj, natnij na krzyż, włóż na chwilę do wrzątku, a później do zimnej wody i zdejmij skórkę. Podziel na pół i usuń pestki.
(Jeżeli używasz brzoskwiń z puszki, dokładanie osącz je na sicie).
Brzoskwinie pokrój w niezbyt wielką kosteczkę.
4. Przygotuj foremki na mufffinki: posmaruj masłem i wysyp mąką.
5. Z wyrośniętego ciasta odetnij niewielki kawałek, rozwałkuj i wytnij (np. szklanką) 6 kółek o średnicy zbliżonej do średnicy foremki.
Każdym kółkiem wylep dno foremek do muffinek.
Resztę ciasta rozwałkuj na długi prostokąt  o grubości ok. 4 mm i wymiarach: ok. 20 x 24 cm, pokrój na 6 długich pasków (każdy o szerokości ok. 4 cm).
Paski ciasta posyp pokrojonymi brzoskwiniami, zwijaj ślimaczki, włóż do foremek.
Jeżeli zostało trochę ciasta, rozwałkuj je i wytnij foremką do ciasteczek kwiatuszki (lub inny kształt, np. serduszka). Przykryj nimi wierzchy muffinek.
Formę z muffinkami odstaw jeszcze na 10 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Łyżkę masła rozpuść i ostudź, posmaruj muffinki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz 25-30 minut na złoty kolor. 
Jeszcze ciepłe posyp przez sitko cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.