sobota, 10 maja 2014

Truskawkowe szaszłyki z twarożkiem

Szaszłyki na słodko? Dlaczego nie! Sprawdzą się na każdym kinder balu, pikniku, czy przyjęciu pod chmurką. Śmiało mogą sięgać po nie osoby, które dbają o linię - są lekkie, zdrowe i takie pyszne :).


Składniki (4 porcje):
- 12 większych truskawek,
- 30 dag chudego twarogu,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- po 2 łyżki mielonych (lub drobno posiekanych) orzechów włoskich i migdałów.

Przygotowanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Każdą truskawkę podziel na pół. Twaróg rozgnieć widelcem i utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodaj mielone orzechy i migdały, dokładanie wymieszaj.
2. Z masy serowej uformuj kuleczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), ułóż na talerzu i schładzaj w lodówce przez minimum 15 minut.
3. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian: połówkę truskawki i twarogową kuleczkę aż do wyczerpania składników. Przed podaniem szaszłyki schłódź przez co najmniej pół godziny. Wyśmienicie smakują skropione sokiem z cytryny, oprószone cukrem trzcinowym i listkami mięty. Można je także podać z bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.