sobota, 17 maja 2014

Szparagi na szpinaku pod kołderką z mozzarelli

Sezon na szparagi trwa. Jeśli jeszcze z niego nie skorzystaliście, to czym prędzej powinniście to zmienić!
Moja propozycja? Szparagi na aromatycznym szpinaku z dodatkiem suszonych pomidorów i wspaniałą, ciągliwą mozzarellą. W wersji wege masło wystarczy zastąpić dobrym olejem (polecam ryżowy lub z orzechów włoskich), a nawet pokusić się o dodatek masła orzechowego :).


Składniki:
- 40 dag białych szparagów,
- 40 dag świeżego szpinaku,
- 1-2 ząbki czosnku (według uznania),
- 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
- kulka (125 g) mozzarelli,
- łyżka masła (+ trochę do wysmarowania żaroodpornej formy),
- szczypta cukru,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
1. Szparagi umyj, osusz, obierz skórkę i usuń stwardniałe końce. Szparagi zwiąż w pęczek nitką i włóż do wysokiego garnka z wrzątkiem, z dodatkiem odrobiny soli i cukru (główki szparagów powinny wystawać nad poziomem wody). Gotuj ok. 10 minut aż będą miękkie, ale jędrne. Główki szparagów odetnij i zachowaj do dekoracji.
2. W czasie, kiedy szparagi się gotują, szpinak przebierz, umyj i osusz. Usuń łodyżki, a liście delikatnie posiekaj i włóż do garnka. Liście szpinaku delikatnie odparuj (jeżeli to konieczne odlej wodę, która się zebrała), a następnie dodaj łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem ok. 5 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Suszone pomidory osącz z oliwy i pokrój na kawałeczki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne (jedno większe lub kilka mniejszych) wysmaruj niewielką ilością masła. Na dno naczynia wyłóż szpinak, a następnie szparagi i suszone pomidory (w mniejszych naczyniach układaj warstwami: np. połówki szparagów i kawałki suszonych pomidorów). Jeżeli do konieczne dopraw jeszcze z wierzchu solą i pieprzem. Wierzch zapiekanki posyp tartą mozzarellą oraz odłożonymi główkami szparagów i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekaj 12-15 minut aż ser apetycznie się stopi.


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.