wtorek, 27 maja 2014

Sałatka na ciepło z kalarepką i młodymi ziemniakami

Mamy to! Stragany powoli zaczynają się uginać od samych pyszności - młode, polskie ziemniaczki, kalarepka, rabarbar, szpinak, truskawki... Na widok tych warzyw i owoców pomysły na potrawy same przychodzą do głowy, a apetyt dopisuje.
Dzisiaj, mam dla Was sałatkę na ciepło - z kalarepką, ziemniaczkami, czerwoną papryką, suszonymi pomidorami i pietruszkowym akcentem.
Przygotujcie tą sałatkę u siebie i przekonajcie się sami, że jest przepyszna!




Składniki (3-4 porcje):
- 2 duże kalarepy (tylko bulwy),
- 6 młodych ziemniaków,
- 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
- mały strąk czerwonej papryki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- łyżka oleju (najlepiej ryżowego),
- łyżka octu balsamicznego,
- słodka mielona papryka,
- szczypta tymianku,
- sól, pieprz.


Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, osącz, ostudź i pokrój w kosteczkę. Kalarepy i paprykę umyj, osusz. Kalarepę obierz i pokrój w kosteczkę, z papryki usuń nasiona i także pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory osącz z zalewy, pokrój drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, grubo posiekaj.
2. 
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (polecam olej ryżowy), wrzuć kalarepkę i paprykę, oprósz papryką, solą, pieprzem i tymiankiem, rumień razem przez ok. 5 minut. Dodaj ziemniaki i suszone pomidory, wlej ocet balsamiczny i rumień jeszcze przez ok. 3-4 minuty aż smaki się przejdą. Wyłóż na talerze, posyp grubo posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.