sobota, 10 maja 2014

Lody bananowo-kakaowe

Dzisiaj coś dla łasuchów dbających o linię lub osób, które tak jak ja, najzwyczajniej w świecie nie jedzą słodyczy. Te lody trudno nazwać typowym deserem - nie znajdziemy w nich ani jajek, ani śmietany, ani nawet dodatku cukru. Są naturalnie słodkie, naturalnie kremowe, z mocną kakaową nutą.
W sam raz na upalne dni jako lekkie, orzeźwiające i delikatnie słodkie małe co nieco.


Składniki:
- 4 większe, dojrzałe banany,
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao.

Przygotowanie:
1. Banany umyj, osusz i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do plastikowego pojemniczka i umieść w zamrażalniku na ok. godzinę.
2. Banany przełóż do blendera, zmiksuj na gładką masę. Dodaj kakao i połącz na gładko (nie przejmuj się, jeżeli gdzieniegdzie prześwitują kawałki banana - wynika to ze zmrożenia owocu). Przełóż do mniejszych, silikonowych foremek (ja użyłam foremek na babeczki) lub jednego opakowania zbiorczego. Wstaw do zamrażalnika do 1,5-2 godziny (w zależności od tego jakie lody lubisz najbardziej - czy miękkie i kremowe, czy raczej zwarte). Najlepiej smakują przybrane sezonowymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.