sobota, 24 maja 2014

Kakaowy mus z awokado

Uwielbiam awokado! Ten owoc ma tak wiele zastosowań, że spokojnie można go określić mianem "must have" każdej kuchni. W dzisiejszym poście, mam coś dla miłośników słodkich, ale zdrowych smakołyków.
Gotowy mus polecam podawać mocno schłodzony lub lekko zmrożony - wtedy jest najsmaczniejszy.
Ja wymyśliłam sobie taki sposób podania - w skórce, która zostaje po wydrążeniu miąższu, ale równie dobrze można nałożyć go do pucharków.
Deser można także dosłodzić stewią lub miodem.


Składniki (2 porcje):
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- łyżka jogurtu greckiego (lub gęstej śmietany),
- płaska łyżka cukru pudru  trzcinowego lub zwykłego,
- ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej.

Przygotowanie:
1. Awokado umyj osusz. Przetnij wzdłuż na dwie równe części, przekręć i wyjmij pestkę. Łyżeczką wyjmij miąższ, uważając by nie uszkodzić skórki owocu (posłuży jako miseczka do deseru).
2. Miąższ awokado zblenduj z gorzkim kakao, cukrem pudrem i jogurtem greckim, ewentualnie dodaj kilka kropli esencji waniliowej.
Mus nałóż do przygotowanych "miseczek" z awokado.
Mocno schłódź w lodówce (minimum 1 godzina).
Przygotowany deser można także lekko zamrozić - wkładamy do do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, po tym czasie otrzymamy lekki, lodowy mus z awokado.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.