sobota, 3 maja 2014

Grillowany camembert na szpinaku

Sezon grillowy uważam za otwarty! Warto jednak od czasu do czasu "zaszaleć" i pójść o krok dalej.
Wprowadźmy do naszego grillowanego menu odrobinę świeżości. Tradycyjne kiełbaski i karkówkę porzućmy chociaż na chwilę, na rzecz pysznych, kulinarnych eksperymentów.
Moja propozycja? Grillowany camembert w towarzystwie młodego, duszonego szpinaku z delikatną nutą czosnku.

Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam więcej czasu niż marynowanie mięsa, a efekt jest naprawdę wspaniały.


Składniki (na 4 porcje):
- 4 okrągłe serki camembert,
- 2-3 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 30 dag świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- po 1 łyżeczce: słodkiej i ostrej mielonej papryki oraz ziół prowansalskich,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- sól morska.

Przygotowanie:
1. Szpinak umyj, przebierz, usuń ogonki. Liście delikatnie pokrój.
W garnku rozgrzej ok. 1 łyżeczkę oleju, włóż szpinak u przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Smaż razem ok. 5-7 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Słodką i ostrą paprykę wymieszaj z ziołami prowansalskimi, sporą szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Serki posmaruj z obu stron olejem, natrzyj mieszanką przypraw (z góry i z dołu). Każdy serem zawiń w folię aluminiową.
3. Kładź na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla, grilluj po 5-7 minut z każdej strony.
(Jeżeli pogoda nie dopisała, możesz je przygotować także w piekarniku, ewentualnie na patelni grillowej).
4. Na talerze wyłóż suszony szpinak, na nim ułóż krążki grillowanego sera camembert. Podawaj z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.