wtorek, 13 maja 2014

Domowa galaretka truskawkowa z jogurtową pianką

Chyba każdy z nas jadł chociaż raz w życiu galaretkę. Dla mnie to smak dzieciństwa, owocowa kwintesencja i wspaniały zapach.
Co prawda w sklepach aż roi się od galaretek we wszystkich kolorach tęczy, ale moim zdaniem warto pokusić się o przyrządzenie takiej domowej. Obiecuję, że będziecie zachwyceni.


Składniki:
- 40 dag truskawek,
- 2,5 dag żelatyny,
- 4-5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego),
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego lub cytrynowego,
- ok. 650-700 ml wody,
- 10 dag jogurtu greckiego,
- listki melisy do dekoracji.

1. Truskawki przebierz, umyj i usuń szypułki. Klika sztuk odłóż (ok. 6-8 truskawek), pozostałe pokrój na cząstki i wsyp do garnka.
2. Truskawki w garnku zasyp cukrem i cukrem waniliowym oraz zalej wodą (nieco mniej niż 3 szklanki - 650-700 ml), podgrzej i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż truskawki zbledną, a sok zabarwi się na mocny, czerwony kolor (ok. 20 minut), wyjmij truskawki.
3. Do gorącego soku, dodaj sok z pomarańczy (cytryny) i żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia, ostudź. Ok. 1/2 szklanki galaretki odlej i ubij z jogurtem greckim. Obie galaretki odstaw do lekkiego stężenia.
4. Odłożone truskawki pokrój na cienkie plasterki. Wyłóż nimi schłodzone, małe miseczki (deser można też przygotować w 1, większej salaterce). Owoce ostrożnie zalej tężejącą galaretką (do 3/4 wysokości) i odstaw do całkowitego stężenia. Gdy galaretka całkowicie wystygnie, wylej na wierzch piankę jogurtową i ponownie odstaw do stężenia. Podawaj mocno schłodzone, udekorowane listkami melisy.


4 komentarze:

  1. Pyszny deser! Zagłosowałam, powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Dorotko :).
      I również 3mam za Ciebie kciuki, w Twoim konkursie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.