czwartek, 1 maja 2014

Burgery jaglane z botwinką

Pomysł na te bezmięsne burgery pojawił się w mojej głowie nagle.
Już oo ponad roku nie jem mięsa i jajek, dbam więc o to, by w mojej diecie nie zabrakło wszystkich niezbędnych składników odżywczych. 
Burgery według mojego przepisu polecam wszystkim (nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa), którzy cenią sobie nowe smaki i zdrową kuchnię.


Składniki (na 4 burgery): 
Burgery (kotlety):
- 10 dag kaszy jaglanej,
- po 3 łyżki otrębów owsianych i siemienia lnianego,
- łyżka sezamu,
- łyżka mąki (w razie potrzeby, opcjonalnie),
- 1-2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- czarny pieprz,
- sól morska.
Botwinka:
- duży pęczek botwinki (tylko listki),
- ząbek czosnku,
- sól morska,
- czarny pieprz.
Sos jogurtowy:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
- ząbek czosnku,
- sól morska.
Ponadto:
- 4 bułki wieloziarniste,
- 4 plasterki sera żółtego,
- duży kawałek papryki konserwowej,
- garść natki pietruszki (lub innych, ulubionych świeżych ziół/kiełków),
- 2 łyżki oleju.

1. Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), dokładanie osącz, przełóż do miski i jeszcze gorącą kaszę wymieszaj z siemieniem lnianym, otrębami i sezamem. Następnie dodaj przecier pomidorowy i bazylię, dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw na 10 minut (jeżeli po 10 minutach masa jest zbyt rzadka możesz dodać ok. 1 łyżki mąki),
2. Liście botwinki umyj, osusz i pokrój. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż minutę, a następnie dołóż botwinkę, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz smaż razem przez ok. 4 minuty.
3. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw do smaku solą. Paprykę konserwową pokrój na paseczki. Natkę pietruszki umyj i dokładanie osusz.
4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy okrągłe kotleciki, smaż je na rumiano, po ok. 4-5 minut z każdej strony obracając je i pilnując by się nie przypaliły.
5. Bułki przekrój w poprzek na pół, podpiecz w piekarniku (lub tosterze). Na spodach bułek wyłóż duszoną botwinkę, połóż 2 łyżki sosu jogurtowego, ser, paseczki papryki, kotlet jaglany, resztę sosu i natkę pietruszki, przykryj wierzchami. Od raz podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.