wtorek, 20 maja 2014

Awokado z grilla z salsą pomidorową

Danie, które powstało spontanicznie - kupiłam dorodne, słodkie pomidory i dojrzałe awokado, dodałam listki bazylii i tak oto powstała zdrowa i smaczna potrawa. To mój sposób na grilla.
Przygotujcie to danie u siebie i przekonajcie się sami.



Składniki (4 porcje):
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 większe pomidory,
- łyżeczka oleju (ryżowego lub rzepakowego),
- kilka kropli soku z cytryny,
- łyżka posiekanej bazylii + kilka listków do dekoracji,
- sól morska, czarny pieprz,
- olej z pestek dyni (lub inny smakowy do podania).

Przygotowanie:
1. Z pomidorów zdejmij skórkę, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z posiekaną bazylią, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na min. 5 minut by smaki się przegryzły.
2. Awokado umyj osusz. Przetnij wzdłuż na pół, przekręć i usuń pestkę. Każdą połówkę posmaruj od razu sokiem z cytryny (by nie ściemniała), a następnie cienką warstwą oleju. Połówki awokado ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla (lub patelni grillowej) przecięciem do dołu. Grilluj ok. 5-7 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy awokado już się zgrillowało (awokado nie lubi zbyt wysokich temperatur i długiej obróbki termicznej!).
3. Grillowane awokado wyłóż na talerze, do zagłębienia po pestce włóż odrobinę salsy pomidorowej, skrop olejem z pestek dyni (lub innym smakowym, może być także oliwa), udekoruj listkami bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.
Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli podpiszesz się imieniem.